H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Kémikus miniszterelNŐk

2009.11.11. 20:45 :: H2SO4

Azt, hogy a tudósok erősen politizálnak, látjuk. Arra is van példa, hogy oldószerként viselkednek a politikában, vagy éppen polarizálnak. Valamiért azonban a kémikus nőknek nagyon jól megy a politika.

Az első a sorban egy 20 éve le- és eltűnt politikusfeleség, aki valójában nem volt vegyész. Elena Ceausescu a román diktátor Nicolae Ceausescu felesége volt. Érettségivel nem rendelkezett, mivel a 4. osztály után nem folytatta diákéveit, mégis kémikus tudósként kellett tisztelni. Állandó megszólítása ez volt: akadémikus mérnök doktor Elena Ceausescu. Nem volt komoly kémiai tárgyú könyv Romániában, melyben nem szerepelt volna szerzőként. Számos szabadalmat kötöttek (mesterségesen) a nevéhez. Szállóige lett az, hogy a szén-dioxidot, a CO2-t úgy nevezte, hogy „codoi” vagyis cokettő (ez románul farkat jelent). Számos vers, dal, kórusmű készült róla, nem beszélve a festményekről.
A kémiai enciklopédia (Enciclopedia de Chimie) szerkesztőjeként is természetesen az ő nevének kellett az első lapon szerepelnie. A kiadvány E betűnél járó, 1989-es kiadásában már nem szerepel a neve. 1989. december 25-én férjével együtt, gyanús körülmények között kivégezték.

egy viszatekintés Elenára (most talán vicces, de akkor nem volt az)

Az Egyesült Királyság egyetlen női miniszterelnöke Margaret Hilda Thatcher (született Roberts) szintén vegyész volt. A Vaslady megnevezést persze nem az 26-os rendszámú elem miatt, hanem politikája miatt kapta a szovjetektől. 1947-ben végzett kutató kémikusként és csak néhány évig dolgozott, majd a politika és leendő férje felé fordult. Később jogész, akarom mondani jogász lett a felejthetetlen hajszerkezetű asszony, aztán oktatásügyi miniszter. 1982-ben egészen más reakciókkal foglalkozott. Ezek közül a legexotermebb a Falkland-szigeteknél lezajlott háború volt Argentína ellen. 1990-ben távozott hivatalából és a kötiszteletnek örvendő bárónő 2013-ban 87 éves korában távozott végleg a földi "laboratóriumból".

Thatcher beköltözik a Downing Streetre 1979. május 4-én

Jelenleg Európa legsikeresebb politikusnője a német kancellár, Angela Merkel. Fizikusként végzett a Lipcsei Egyetemen, de doktori disszertációját kvantumkémiából írta. Számos publikációban szerepel társszerzőként például kémiai reakciók mechanizmusával kapcsolatos témákban. Kutatóként a fizika és a kémia határvidékén kalandozott, majd 1989-ben a berlini fal leomlása őt is a politikába küldte.

 


vicces képsorozat Merkelről

A macedóniai parlament sincs kémikus hölgy hiányában, ugyanis Blagorodna Mingova Krepieva vegyészmérnök. A politikus hölgy kémiai ismeretét jelenleg főleg a konyhában gyakorolja, ahogyan egy hírben olvasható.

A sor biztosan folytatható és persze egészen más sorok is lehetnek. Talán a logopédus politikus hölgyek is sokan vannak, vagy éppen az agronómusok. Murphy azt mondta, hogy ami büdös, az kémia. Ilyen szempontból egy vegyésznek a politika nem nagy ugrás.

Ez a helyzet.

ui: Frissített változat.

3 komment

Címkék: politika vegyész kémikus

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr651518780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.11. 22:29:26

Jó az írás, egy javítanivaló van: a vas rendszáma 26, 56 a leggyakoribb izotóp tömegszáma.

Géza Fispán 2014.12.23. 09:50:32

. Elena Ceausescu a román diktátor Nicolae Ceausescu felesége volt. Érettségivel nem rendelkezett, mivel a 4. osztály után nem folytatta diákéveit, mégis kémikus tudósként kellett tisztelni. Arról. hoghy Nobel-díjat kapott volna, nem tudok, valószínűleg a Román Tudományos Akadémia esetleg jelölte volna, erről sem tudok...de hát Tormay Ceciliát is jelölték, de beleolvastak a könyvébe... Állandó megszólítása ez volt: akadémikus mérnök doktor Elena Elena Ceausescu. Nem volt komoly kémiai tárgyú könyv Romániában, melyben nem szerepelt volna szerzőként. Számos szabadalmat kötöttek (mesterségesen) a nevéhez. Szállóige lett az, hogy a szén-dioxidot, a CO2-t úgy nevezte, hogy „codoi” vagyis cokettő (ez románul farkat jelent). Számos vers, dal, kórusmű készült róla, nem beszélve a festményekről.
A kémiai enciklopédia (Enciclopedia de Chimie) szerkesztőjeként is természetesen az ő nevének kellett az első lapon szerepelnie. A kiadvány E betűnél járó, 1989-es kiadásában már nem szerepel a neve. 1989. december 25-én férjével együtt, gyanús körülmények között kivégezték.
süti beállítások módosítása