H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

A gyilkos bubis víz

2009.01.03. 14:24 :: H2SO4

Nem a szilveszterkor fogyó jelentékeny mennyiségű szénsavas folyadékról lesz szó. Aki hosszabb ideig állomásoztatta ezen szénsavas nedűket a testén kívül, láthatta, hogy a vízben oldott szén-dioxid annál tovább vendégeskedik, minél nagyobb a nyomás (dugó) és minél hidegebb van (hűtő).

Egyesek a hűtőszekrénybe tartott pezsgő üvegét egy kiskanállal torlaszolják el. Ilyenkor a dugó valahol távol bulizik és egy kiskanállal kevesebb áll rendelkezésre a konyhában. A fürdőkádba bezzeg nem teszünk kanalacskát.

A szén-dioxid köztudottan nem megfelelő helyettese az oxigénnek. A légzés általa kifejezetten nehézkes, sőt egyenesen kibírhatatlan. Sok szén-dioxid gáz vesz minket körül, de ez arányaiban is sokkal kevesebb annál, amennyi ártana a szervezetünknek. A CO2 gyilkos hajlama akkor mutatkozhat meg, amikor nagy mennyiségű gáz ömlik az emberre. Így járhatunk, ha sokat mocorgunk és nem vigyázunk például egy szén-dioxidos mofettában.

Vulkanikus vidéken a természetes "szódavíz" és számos ásványvíz is tartalmaz szén-dioxidot. Ezekben azonban annyi az oldott gáz, hogy távozáskor (miként a pohárban is látszik) nem mérgező.

A gyilkos hajlam akkor mutatkozik meg, amikor valamilyen okból nagyon sok CO2 oldódik a vízben és valamilyen okból hirtelen távozik. Képzeljünk el egy hatalmas ásványvizes palackot. De olyan nagyot, hogy a szája nagyobb területű, mint a Margit sziget. Ha valami okból ezt a "palackot" felrázzuk, akkor a gáz kiszabadul és megvan a baj.
1986-ban egy kameruni tónál ez megtörtént. A Nyos nevű krátertó mélyéről felszabaduló szén-dioxid 1700 (!) ember halálát okozta.
A vulkanikus eredetű szén-dioxid beoldódott a tó mélyén levő vízbe és a nagy nyomás miatt (ránehezedő vízrétegek) sokkal nagyobb mennyiségben, mint a felszínen tette volna. A "bubiknak" persze nyoma sem volt, hiszen oldott formában volt jelen a gáz. (Ráadásul a szén-dioxid fizikai és kémiai úton oldódik a vízben.)
Azonban ilyenkor elég egy földrengés vagy földcsuszamlás és a korábban mozdulatlan víztömeg felkavarodik és hirtelen feltör a mérgező szén-dioxid. Ez történt Kamerunban is. A jelenséget limnikus kitörésnek hívják és bár igen ritka, különösen veszélyes akkor, ha a tó lakott terület közelében van. A Nyos esetében 25 km-es körzetben találták meg az áldozatokat, akiket álmukban ért a halál. Ilyen a kitörés után felkavart tó a Wikipédia képén.

Kamerunban egy másik, kisebb tó is (a Monoun) ilyen időzített bombaként terült el a természet lágy ölén. Francia tudósok közreműködésével sikerült elhárítani a nagy "bubi-veszélyt" a Monoun esetében és a Nyosnál is.
Hatalmas csöveket engedtek le a tó mélyére és lassan, hónapok alatt kiengedték a szén-dioxidot oly módon, hogy a felsznre hozták a vizet. Az így távozó gáz mennyisége már nem halálos. Ez látható a francia csoport honlapjáról származó webkamerás képen. Érdemes meglátogatni az oldalt, mert videó is látható.

Egy ilyen tisztító kúra sok hónapon át tart és sajnos nem oldja meg a problémát végérvényesen. A szén-dioxid forrása továbbra is fennáll. Az eljárás azért is hasznos, mert a jelenség nem csupán itt fordult elő. Indonéziában a Dieng fennsíkon is találhatók ilyen vulkanikus tavak, ahol a szén-dioxid mellett a kén-dioxid is jelen van. Az alábbi videót egy ilyen tónál rögzítette egy turistacsoport.

 

Ez a helyzet.

Szólj hozzá!

Címkék: vulkán szén dioxid szénsav

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr69855187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása