H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Szobornak se könnyű

2008.04.12. 11:40 :: H2SO4

Szobrász-e Ön? Nem? Dehogynem! A településeken számos köztéri szobor van, de csak nagyon kevés olyan, amelynek formáit, színeit a szobrászművész egymagában alakította ki. Ezrével hemzsegnek a botcsinálta szobrászok és alakítgatják a műalkotásokat miután azokról valaki lerántotta a lepedőt.

A mellékelt képen egy mészkőből készült szobor látható. Érdemes megnézni a Kőszegen készült fotó nagyobb méretű változatát. A szobrászmester valószínűleg sokkal precízebben munkálta ki az angyalkákat, mint ahogyan ma látjuk.

A formák torzulása, az élek tompulása annak köszönhető, hogy a szobrot környezeti hatás éri. Ez a hatás lényegében az eső, mely sokszor savas kémhatású. Az ún. savaseső pedig nagyon sok ember együttes, összehangolt akcióinak eredménye. Az ipari létesítmények és a közlekedés a levegőbe sok kén-dioxidot, valamint nitrogén-oxidokat juttat. A légköri vízzel ezek különböző savakat (pl. kénessav, salétromossav) hoznak létre, melyek cseppecskéi jegyet váltanak az esőjáratokra és lehullanak.
A mészkő (kalcium-karbonát) kellemes anyag, de nem alakított ki barátságot a savakkal és a magas hőmérséklettel. A savaseső cseppjei lecsúzdáznak a szobrokon és közben oldják a mészkövet, így alakítva azokat tovább. Sajnos nem minden esetben előnyükre. A savaseső tehát egy olyan "véső", melynek a végén sok tízezer ember tartja kezében.
E témáról bővebben a Szex, drog, légszennyezés c. cikkben lehet olvasni.

A mészkőnél tartósabbak a bronzból készült szobrok. A bronz a réz leghíresebb ötvözete. Az ötvözet olyan mint egy oldat, csak szilárd halmazállapotú. A bronzban a réz társa az ón.

A bronzszobrok jellegzetessége, hogy végleges színüket szintén nem a szobrászművész alakítja ki. Az eső és a levegőben levő szén-dioxid hatására a bronzszobrok külsején levő réz egy része két rézvegyületté (réz(II)-karbonát és réz(II)-hidroxid) alakul, mely jellegzetes zöld színt ad az alkotásoknak. Ez az ún. patina.
A mellékelt képen a firenzei Piazza della Signoria-n látható, a XVI. században készült szoborcsoport (Neptun kútja) egy alakja látható.

A szobrok alakja és színe az emberek különböző tevékenységei nyomán változik. És akkor még nem is beszéltünk a galambokról.

Ez a helyzet.

2 komment

Címkék: bronz réz patina savaseső mészkő ón

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr58422316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádori Gergely 2008.04.12. 14:18:15

Ezért aztán, ha valaki valóban az örökkévalóságnak akar szobrot készíteni, akkor gránitot választ alapanyagnak.

H2SO4 2008.04.12. 14:47:10

Mondjuk a gyémánt sem rossz megoldás...
süti beállítások módosítása