H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

A csoki a kutyának se kell

2008.03.19. 20:36 :: H2SO4

Frakk, Szerénke és Lukrécia nem kezdik kakaóval a napot. Nem nassolnak csokit és ötórai teára sem járnak. Nem azért mert ezek az állatok nem tudják, mi a jó. Azért, mert tudják. A gazdák nem biztos.

A kakaóbab számos vegyületet tartalmaz, de van egy, amely kártékony a háziállatok számára. Ez a vegyület a teobromin, melyet éppen 130 évvel ezelőtt sikerült elkülöníteni. A teobromin ún. alkaloid, mint a barátja, a koffein. Hatása hasonló, de nem olyan erős. A teobromin a kakaóban, a csokiban és a teában is jelen van. A kóladióban is van, de azzal nem találkozunk a konyhában. Májunk jól ismeri, mivel a koffein egy része benn(ünk) teobrominná alakul.

A teobromin kifejezetten káros a háziállatoknál (macska, kutya, ló stb.), mivel ezek szervezete nehezen tudja lebontani ezt a vegyületet. Egy kisméretű kutya már fél tábla csokitól is megbetegszik. Minél nagyobb testű az állat, annál több tábla csokit ehet bűntetlenül. (elágazás - Idősebbeknek: szerencse, hogy Hakapeszi Maki nem kutya volt. Fiatalabbaknak: szerencse, hogy Gombóc Artúr nem kutya volt.)

A további élvezetekért egy kis erőfeszítést kell kérnem az olvasó látogatóktól. Tudom, hogy ez nagy kérés, de megéri. Telepíteni kellene a Chime nevű kiegészítőt az Internet Explorer mellé. Utána vissza kellene ide térni és feltárul a szezámutca. (Aki a Firefoxot szereti, kattintson ide infóért.) Ha mindez, sikerült, akkor e szöveg alatt látvány van. Ha nincs, nem sikerült. De ajánlom, hogy sikerüljön.

 

 

Egy teobromin molekula modellje jött el közénk. 21 atomból áll ez a kis legó állatka. A szürkék szénatomok, a pirosak oxigénatomok, a kékek a nitrogént képviselik, a fehérek a hidrogént. A fenti forgó modell nagyon barátságos. Fogjuk meg az egér kurzorával és mozgassuk. Ugye, milyen interaktív? Jobb gombbal kattintsunk rá és a menüben sokféle dolgot kipróbálhatunk. (Pl. Display/Spacefill/Van der Waals Radii.)
Maga a vegyület tiszta állapotban fehér vagy színtelen por. A teobromin mennyisége a kakaón belül is változó, de az biztos, hogy az étcsokiban több van belőle, mint a tejcsokiban. Hatására a házikedvencekben hányás, nyugtalanság, hasmenés, remegés keletkezhet.
Húsvétkor a nyúl is csak szállítja, festi, csomagolja a csokitojást, de nem eszi. A nyúl a csokinyulat még érzelmileg is utálja. Ne adjunk kedvenceinknek csokit, kakaót, teát.

Ez a helyzet.

1 komment

Címkék: koffein modell csokoládé kakaó molekula teobromin chime

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr63388351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.03.20. 19:21:40

Azért gyanítom, nálunk csak van valami szerepe a teobrominnak (meg a koffeinnek, meg a teinnek, meg rokonaiknak), különben nem aktiválnák a reward pályákat az agyunkban. =)

OFF: ma kaptam a hallgatóimtól húsvétra egy szabályosan lefejezett csokinyulat. Vajon ezzel azt akarták kifejezni, hogy a teobromin káros a nyulakra? =)
süti beállítások módosítása