H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Namiez a XVIII. századból - kérdések és válaszok

2008.01.08. 23:08 :: H2SO4

200 évvel ezelőtt is tanultak fizikát az ifjak. Ma is előfordul az ilyesmi. Ma a londoni Science Museumban jártam és a friss termésből mutatnék öt fotográfiát. Mindegyik olyan tárgyat ábrázol, melyet a XVIII. században használtak az oktatásban.

Mik lehetnek ezek?


Első fotó


Ez a tárgy fémből készült. A baloldali fehér valami papírból van.
Annyit elárulok, hogy 1790-ben találta fel egy úriember. (Bár nem ismertem személyesen, lehet, hogy gaz volt ő.)

Mire szolgált ez az eszköz?

Ez a tárgy az ún. Coventry-féle higrométer, vagyis páratartalmat mért. Az eszközt 1790 körül készítette George Adams John Coventry ötlete alapján.
A bal oldalon levő papír egyre nehezebb, ahogy a páratartalom növekszik, ezért a mutató feljebb emelkedik.








Második fotó


Ez a tárgy fából készült, kb. 30-40 centiméter hosszú és a vékony vonalak fonalak.

Mit ábrázol ez a tárgy? Mire használták?

Ez egy korabeli demonstrációs eszköz. Tükrök és lencsék képalkotása tanulmányozható rajta. A zsinórok a nevezetes sugármeneteket jelölik. Ma ilyen szimulációt használunk erre (JAVA kell hozzá).

Harmadik fotó

A képen egy befőttes üvegre hasonlító tárgy van, de mégsem az. Nem is minden része olyan, mint a kovászos uborka otthonának.

Belül egy fémből készült tárgy van.

Mire használták a tárgyat? Mit mutattak meg/be a segítségével?

A hang a levegő rezgése nyomán jön létre. Sűrűsödések és ritkulások sorozata. Levegő nélkül a hang sem terjed. A képen egy csengőt látunk egy üvegharang alatt. Ha kiszivattyúzzuk a levegőt, akkor a vákuum miatt nem halljuk a csengő hangját.








Negyedik fotó


Ilyen tárgyat ma is láthatunk az öreg, iskolai szertárakban. De könnyen készíthetünk ilyen vicces tárgyat magunk is. Elárulom, hogy az SDT-ben is van róla ismertető.

Mire szolgált ez a tárgy már a XVIII. században is?

Ez a test a lejtőn felfelé gördül. A kettőskúp súlypontja mindig alacsonyabbra kerül a lejtő tetején. A jelenség érdekes és nem is olyan egyszerű. Az SDT-ben található erről egy egész foglalkozás.

Ötödik fotó

Ez nem nehéz feladvány, hanem inkább könnyű. A tárgy fémből készült és jelen állapotában egy asztalon is elfér, bezzeg...

Mit mutattak be ezzel a tárggyal a tanárok ősei?

Bizony ez egy gőzgép modellje. Abban az időszakban a gőzgép számított a minden gép lelkének. Ma már elterjedtek a belső égésű motorok és a villanymotorok is.
Azonban a gőz sem bújt el örökre a tudománytörténeti könyvekbe. Ma is építenek olyan autókat, melyeket gőzzel hajtanak.


Érdekes látni, hogy a XVIII. században nagyon-nagyon sok olyasmit tanultak az ifjú emberek, mint ma. Jópofa lenne ha egy akkori diák és egy mai beszélgetne a tudományról. Vajon értenék egymást? Aligha. És nem csak a nyelv miatt. :-)

Ez a helyzet.

4 komment · 2 trackback

Címkék: hang fizika optika gőz vízgőz súlypont science museum

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr43290202

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://www.ccrestauracionfamiliar.org/ 2018.01.17. 09:11:35

Borjúpaprikás Gundel módra. - Bátor nyúl konyhája

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M.Marci 2008.01.09. 00:25:14

Kicsik a képek sajnos, nem nagyon lehet látni a részleteket, ezért csak tippelni tudok. 1. kép: felhajtóerő mérése 2. kép: hullámokhoz, rezgésekhez lehet talán valami köze 3. kép: talán azt mutatták be vele hogy a hang nem terjed vákumban 4. kép: passz:) 5. kép: gözgép, sok mindent lehet vele bemutatni, mérni:)

H2SO4 2008.01.10. 01:29:28

Nem rosszak a tippek! Sőt! Az egyik telitalálat. :-)
Még várok a válaszokkal, hadd hemzsegjenek a tippek. Naiv vagyok, tudom.

Ági 2008.01.12. 19:49:45

Az első tárgy szerintem korai barométer is lehetett, ha a levegő páratartalma nő, a papírkorongok nehezebbé válnak. A második tárgy a fénnyel kapcsolatos kísérleti (demonstrációs) eszköz lehetett, mert a kereszt megforul (mint a szemnél, vagy a fényképnél. A harmadik egy vekker - az üvegben ha vákum van a csörgés nem hallatszik ki (vákumban a hang nem terjed). A negyedik képen a görgő szerintem a súlypontja miatt felfelé fog "gurulni". Az ötödik tárggyal talán a gőz erejét mutatták be.

H2SO4 2008.01.19. 23:12:13

Gratulálok, Ági! Nagyon közel jártál a helyes válaszokhoz.
süti beállítások módosítása