H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Hóhányó

2007.12.20. 22:59 :: H2SO4

Nincs hó? Fekete színű a Karácsonya? Normandiai fenyőfája hótlanul áll az udvaron? Szánkózni szeretne a kertben? Vásároljon hóágyút!

A hóágyú egy kicsit hasonlít a szódás szifonra. Nem kinézetre. Lelkileg. Ma már semmi sem igazi. Az emberek műanyag síléceken, műanyag ruhában siklanak műhavon. A hóágyú sem komoly berendezés, egy hóhányó.
A mellékelt fotón a Kékestető egyik ventillátoros hóágyúja látszik munka közben. Munkatársai közül kiemelném a vizet, a levegőt és a vizet.

A hóágyú sűrített levegőt állít elő, azt pedig egy speciális szórófej fújja ki és keveri össze a magas nyomású vízzel. A gyorsan kitáguló és lehűlő levegő pici jégkristályokat hoz létre. Hasonló a folyamat ahhoz, amikor szódavíz készítésekor a patron a kiáramló (táguló) szén-dioxid lehűlése miatt olyan hideg, hogy a vízgőz ráfagy. Mondtam én, hogy lelkileg.

Az apró jégkristályok még nem hópelyhek. (És most jön a másik víz munkatárs.) További vízzel kell növeszteni a krsitályokat. Ezt úgy oldják meg, hogy a szórófejek a keveréken kívül egy vízburkot is fújnak, amely megfelelő vízmennyiséget ad a hókristályok kialakulásához.
Az egész társaságot a hóágyú egy ventillátorral fújja a magasba és esés közben bőven van idő a vízrészecskéknek összemelegedni, azaz összehidegedni egymással.

Vannak másféle hóágyúk is, amelyek rögzített helyzetűek, esetleg magasabbak, de mind hóhányók. A műhó készítésével azonban vannak gondok. Ezek azonban már kevésbé műek. A hóhányók például sok tiszta vizet és sok áramot fogyasztanak a legszűkebb időszakban. Néha zajosak és néha tovább működtetik őket, mint az a természet szeretné.

Ez a helyzet.

Szólj hozzá!

Címkék: víz szén dioxid jég

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr48270883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása