H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Anionok a Rábában

2007.11.23. 22:57 :: H2SO4

Őrület van. Sajnos megint habzik a Rába és a vizsgálatok szerint az anionok is elszaporodtak benne. Sok a gond, mert ezekben a habzóan nehéz időkben még az anionok sem tudnak magukon uralkodni.

Íme a hír, amely borzolja a kedélyt.
"múlt héten a Rába magyarországi szakaszán 20 kilométerenként vizsgálták, van-e a víz minőségében valahol eltérés. Különösebb problémát nem találtak, az úgynevezett anion koncentráció - ez a mosóporok egyik alkotórésze - volt magasabb. Emiatt ellenőrizték a szennyvíz-bevezetéseket is. Ezeket továbbra is fokozottan figyelik, eddig a normálistól jelentősen eltérő értékeket sehol sem mértek." (eredeti cikk, 2007.11.22.)

Az anionok nem kicsi rákocskák. A név a negatív ionok rövidebb elnevezése. Negatív ionok akkor keletkeznek, ha egy atom vágyai kielégítésére egy vagy több elektront magához vesz. Az anionokban ezen új elektronok szupergyorsan beilleszkednek és belépésük pillanatától meg sem különböztethetők az őshonos elektronoktól. Az elektronfelvétel azért is megy könnyen, mert az új elektron házikója már eleve lakóért kiált.
Az oxigénatomnak például 8 elektronja van. Ebből 2 elég közel hemzseg az atommaghoz, míg 6 kissé távolabb. Az oxigénatom azonban állandóan arra vágyik, hogy a magtól kissé távolabb eső zónában ne 6, hanem inkább 8 elektronja legyen. Példaképe a neon, melynek sokkal nyugodtabb az élete.
Amikor az oxigén 2 elektronnal gazdagodik, kétszeresen negatív töltésű ion, azaz anion lesz belőle. A mellékelt ábra egy nagyon leegyszerűsített ábrázolás, de érthetővé teszi az ügyeket.
Az oxigén anion jele: O2-. Arról is érdemes beszélni, hogy honnan lehet elektront szerezni jó pénzért. Nos, a legtöbbször olyan atomoktól lehet elektronokat szerezni, amelyek szívesen szabadulnának tőle (bizony, a fémek jó része ilyen).  Az elektronok elég mozgékonyak és pár millió darab sok anyag felületéről szerezhető dörzsöléssel is. Ilyenkor ne felejtsük el, hogy az eredeti helyükről hiányozni fognak.
Az oxigén anionja például szívesen szövetkezik a magnéziummal, amely a ugyancsak a már említett neon rajongója. A Mg atom átpasszolja 2 elektronját (marad 10, ahogyan a sztárolt neonnak) az O atomnak, melynek így 10 lesz (mint a neonnak).
Valahogy így néz ez ki, mint a mellékelt képen. Számoljuk meg az elektronokat (melyek csak a papíron bogyócskák!!!)! Az így keletkező anyag a magnézium-oxid (MgO).

A Rábában anionok is vannak. Miazhogy! A vízben oldott sók bizony pozitív ionok és negatív ionok formájában, vízmolekulákkal körülvéve úszkálnak a Rábában. Ez még nem volna baj, hiszen az ásványi sók a természetes vizekben jelen vannak. A habzás kapcsán említett anionok valójában a mosószerekben található, a mosó hatásban főszereplő, hosszú molekulaláncú és tényleg negatív töltésű részecskék.
A fenti hír olyan, mintha azt mondanánk, hogy: a Lehel-piacon szakértők nagyobb koncentrációban találtak növényeket - ez a levesek egyik alkotórésze.

A bejegyzést támogatta az ionos kötés. Elnézést kérek a kationoktól, melyek nevét nem említettem, akkor sem, amikor illett volna.

Ez a helyzet.

2 komment

Címkék: atom elektron mosószer ion oxigén anion magnézium ionkötés kation

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr13239875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hopp-hopp 2010.12.16. 23:14:18

nahh, ezen szétröhögtem magam - köszönöm.
sosem voltam nagy kémia rajongó - de itt ez most nagyon kellemesen hat.

még sok ilyet kérünk :)
süti beállítások módosítása