H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Gőztörvényes ügy

2007.09.20. 22:22 :: H2SO4

A munkahelyemen egész nap gőzben ülök. Pedig nem a Gellért-fürdőben keresem meg a kenyerem javát. Őszinte leszek. Te is gőzben vagy egész nap.
A vízgőz ugyanis színtelen, légnemű anyag. Ráadásul a folyadékok (pl. a víz) minden hőmérsékleten párolognak, ráadásul az emberek testén levő nedvek is párolognak, ráadásul állandóan. Ez gáz, vagyis csak gőz. (Ez nem vicc.)

Amikor az ember a gőzfürdőben van, vagy zuhanyfülkében tölti drága idejét a forró víz alatt, úgy mondjuk gőzben van. Pedig nem. Vagyis igen, de a ködhöz vagy füsthöz hasonló képződmény nem a gőz.
A képen látható gőzmozdony kiengedte a gőzt, mely a hidegebb levegőben levő pici porszemcsékre kicsapódott és fehér felhőcskék módjára ficánkol. A zuhanyfülkében vagy a fürdőben sem a gőzt látjuk, hanem a gőzből kicsapódott vizet.
Amikor vizet forralunk, egy jó ideig nem látjuk az egyre fürgébben távozó vízgőzt. Ha odatesszük a kezünket az útjába, meg is van a bizonyság.
A gőz nem gáz. A gáz sem gőz. Fentebb sem tréfálkozás okán hoztam őket szóba. A gőz ugyanis abban különbözik rokonától, hogy nyomás alatt cseppfolyóssá tehető. Ekkor ugyanis fehér köpenyben, szigorú tekintettel, olyan közel kényszerítjük a részecskéket, hogy az már maga a folyadékállapot. A PB-gázt (propán-bután) is folyadékállapotban tárolják a palackban, mert így sokkal (nagyon sokkal) kevesebb helyet foglal.
A gáz kinőtte gőzkorát és egy bizonyos hőmérsékletnél melegebb lévén már nem cseppfolyósítható. Ez a (neve szerint kritikus) hőmérséklet az anyagra jellemző, de függ a nyomástól is. A gőz még bevállalja, a gáz nem. Hiába, ilyen a nagykorúság.

Ez a helyzet.

A fényképen a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút András nevű mozdonya látható. Ajánlom mindenkinek az utazást.

2 komment

Címkék: gáz folyadék gőz cseppfolyós vízgőz

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr9171917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaraz tenyek 2007.09.24. 16:29:51

Én szerencsére nem gőzben ülök, mert nem kapnék levegőt, ha csak vízgőz és szén-dioxid lenne körülöttem.

A nitrogén, az oxigén, az argon, amelyek a száraz levegő fő komponensei, mind gázok, hisz a kritikus hőmérsékletük -100 Celsius fok alatt van.

A szén-dioxid érdekes eset, mert 31 fok körül van a kritikus pontja, ezért meleg napokon gáznak kell számítani, általában pedig gőznek, ha ezt a szabályt komolyan vesszük.

Persze azért a nedves levegőben akár 5 százalék is lehet a 'gőz', a nedvesség.

H2SO4 2007.09.24. 18:52:25

Gondolod, hogy én nem levegőben élek? Vagy arra gondolsz, hogy nem tudtam róla?
Egy emberekkel teli szobában biztosan nem egyenletes a páratartalom.
süti beállítások módosítása