H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

A tojás halála

2007.07.30. 21:31 :: H2SO4

Nagyon támogatnám, hogy a rántotta, érdemei elimerése végett egyszer valahol szobrot kapjon. De ne rejtsük béka alá, hogy a rántotta készítése egy könyörtelen és barbár cselekedet.
A konyha terminátora rezzenéstelen arccal nézi végig, aktívan és nyereségvágytól vezérelve, ahogy fehérjemolekulák milliárdjai örökre eltorzulva, szörnyet halnak a serpenyőben.
A fehérjék nagyon hosszú vegyületláncok, melyek csodálatos módon vannak feltekeredve. Olyan láncok ezek, melyek gyöngyszemei aminosavak. Nem is akármilyenek, mivel a természet megelégszik mindössze 20 féle aminosavval és ebből építkezik. A fehérjék óriásgubanc vagy más tekervényes lánc formájában vannak jelen a természetben. A mellékelt kép mutatja, hogy rendkívül bonyolult struktúrákról van szó, rengeteg aminosavval és ami a legfontosabb: a láncok között fellépő kölcsönhatásokkal. A képen egyébként a még boldogan élő tojásfehérje egy részlete látható.
Amikor tojást főzünk, rántottát készítünk, a hő hatására a fehérje elveszti eredeti szerkezetét és ez a folyamat visszafordíthatatlan. Ez a folyamat a denaturáció, melynek során a láncok közötti kötések megváltoznak. Ezt a folyamatot látjuk akkor is, amikor húst főzünk vagy sütünk.

Magas láza mindenkinek lehet. Sokan tudják, hogy ilyenkor, bizonyos hőmérséklet felett mindent meg kell tenni a lázcsillapítás érdekében. Ennek az az oka, hogy testünk fehérjéit nagyon féltjük a denaturálódástól, mely a magas hőmérsékleten következhet be. A denaturálódott fehérjék, már nem látják el feladatukat a testünkben és ez végzetes.

A tojással azonban nem csak a serpenyő végezhet. A fehérjék szerkezetének örökre szóló megváltozása nem csupán hő hatására történhet meg, hanem vegyületek (savak), de akár hang hatására is!
Egy bulvár újságíró, bulvárhírében ezt olvassuk: "Több millió forintos jövedéki bírságra számíthat az a Békés megyei nagykereskedő, akitől 220 liter hamisított pálinkát foglaltak le a pénzügyőrök. A hatóság a kereskedőnél talált termékekből vett mintát, a vizsgálat pedig denaturálószer nyomait mutatta ki."
Az érdekes vagy vicces vagy szomorú (nem kívánt rész törlendő), hogy maga az alkohol is denaturáló hatású. Azaz a hamis és az igazi pálinka is rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.

Ez a helyzet.

3 komment

Címkék: alkohol pálinka tojás denaturáció fehérjék

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr87128605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bugkiller 2007.07.31. 10:51:18

Khmmmm...
A címben szereplő képlet a kénsavé, ami meg szerencsére nincs a tojásban. Viszont van benne H2S, aminek a neve pedig dihidrogén szulfid. De mindkettő büdös...

buzosbazis 2007.09.03. 17:43:40

A magas láz elsődleges hatása a biokémiai folyamatok felgyorsítása. Előbb elfogy az oxigén, a tápanyag a szövetekből, minthogy megfőjünk.

A fehérjék, enzimek denaturálódása csak inkább 55-65 fok körül játszódik le. (Ld. sörfőzés, amikor is az enzimek gyorsítása miatt majdnem ennyire felmelegítik a levet).

A kémiai denaturálódás megy pl. acetonnal is, de a tojás összeugrik minden más ronda oldószer hatására is, az alkoholból szerencsére viszonylag sok kell, hogy ilyen kárt tegyen.

De ez a denaturálás, a fehérje letekerése természetes állapotából az azért mást jelez, mint a szesz természetes állapotának elrongálása piridinnel, vagy valami más bűzös anyaggal, amire az újságíró utalt.

H2SO4 2007.09.03. 19:21:51

Igen. Itt a denaturálás két értelme bukkan fel.
süti beállítások módosítása