H2SO4

A világ érdekes, de ezt nem mindenki veszi észre az iskolában, vagy pedig már rég elfelejtette.
Ez a blog az ismeretterjesztésről szól. Aki minden, a blogban előforduló fogalmat ismer és ért, annak valószínűleg nem mondanak sok újat ezek a bejegyzések. Inkább azoknak szól, akik természettudományos okosságokról és butáskodásokról szeretnének valamit olvasni, (ál)tudományoskodás nélkül, egyszerű, közérthető nyelven.
Ez a blog nem tankönyv, nem törekszik teljességre, nem akar az érdeklődőre ráborítani egy kisebb kérdésnél egy egész könyvtárat. Az sem rossz, de az legyen az érdeklődő döntése.

Főző Attila László

facebook

Hozzászólások

vidzset.

Budapesti légszennyezés

Budapest szmogtérképe

A Föld által felhalmozott hő

Csőcsere volt, van, lesz

2007.06.28. 23:29 :: H2SO4

Csőcserélőnek lenni nagyon jó lehet. Igaz, szabi nem sok van, mert az ország összes szoláriumában állandóan, pont akkor, amikor ott járunk csőcsere van vagy pár másodperccel azelőtt volt.

A szoláriumokban levő, ultraibolya fényt (UV) kibocsátó fénycsövekről van szó.
Az ultraibolya fényt szemünk nem érzékeli, ezért ezekben a fénycsövekben egy normál fényforrás is van, hogy lássuk, ha éppen bőrünket macerálja.
Ha például az ultaibolya fény meghívnánk a szülinapunkra, akkor nem lenne annyi székünk, hogy mindenki leüljön. Ugyanis az UV a fénynek egy tartománya, és ezért nagyon-nagyon sokféle ultraibolya fény van. Ezek energiájukban különböznek egymástól, melyet a hullámhosszuk jelez (mértékegység a nm - nanométer = 10-9 m). A szoláriumok mindig friss és ropogós fénycsövei főleg UV A sugarakat bocsátanak ki, melyek hullámhossza a 320-400 nm tartományba esik. Ezek, mértékkel fogyasztva nem oly veszélyesek, de a bőr nem lesz tőlük fiatalabb. Az UV B sugarak energiája nagyobb, hullámhosszuk 280-320 nm körül van. (Tegye fel a kezét, aki észrevette, hogy minél kisebb a hullámhossz, annál nagyobb az energia.) Ezek az UV-sugarak már igazán égetnek és bizony kapcsolatba hozhatók a bőrrák kockázatával.
A legveszélyesebb rokonokat ne hívjuk meg a partira. Ők az UV C, hullámhossztartományuk 200-280 nm. A legnagyobb energiájúak és a Nap sugaraiban találkozhatunk velük (szoliban nem), főleg amióta szegény ózonpajzsunk gyengélkedik.

Csőcsere előtt a fénycsövek hatásfoka csökken, ezért csőcsere után kevesebb időt kell odabenn tölteni az azonos hatás érdekében. Erősen kétséges azonban, hogy kell-e, érdemes-e oCreative Commons License dabenn a drága időt tölteni. Sok bőrgyógyász figyelmeztet arra,  hogy a bőr gyorsabb öregedésén kívül, betegségek (pl. bőrrák) kockázata is megnőhet. Óvatos a fogalmazás, mert mérni, kutatni kell még. (Például itt egy érdekes cikkecske magyar tudósoktól ínyenceknek.)

Ha valaki szereti a horrort, nem fontos szoláriumban körülnéznie. Elég, ha a strandon megnézi a sok pecsenyejelölt embert alacsony faktorú naptejük társaságában. A jól védő (magas faktorú) naptej és a jelenleg divatos bőrszín nincsenek beszélő viszonyban. Nem járnak össze. Ha egyik meglátja a másikat, átmegy az utca másik oldalára.
Bőrünk sír. Ha valaki hallaná bőrünk sikoltozását a napfényben vagy a szoliban, akkor olyasmit is kivehetne a jajveszékelésből, hogy a barnító krémekben a szervezetben is előforduló anyag található. Ez a bőrben levő fehérjékkel reakcióba lépve barna színt eredményez és nem káros.

Ez a helyzet.
 
A fotó Dale Miller alkotása a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Szólj hozzá!

Címkék: nap napfény uv ózon uva uvb uvc bőrrák ózonpajzs hullámhossz nanométer

A bejegyzés trackback címe:

https://h2so4.blog.hu/api/trackback/id/tr45108121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása